Selectie in Revit 2014

In Revit 2014 hebben we de mogelijkheid om het voor bepaalde elementen onmogelijk te maken geselecteerd te worden.

Dat gaat over:

  • Elementen in een Link (En de link zelf)
  • Elementen die via een underlay zichtbaar zijn in de huidige view
  • Elementen die gepind zijn

Daarnaast hebben we ook de mogelijkheid om het gedrag van Revit aan te passen, veel mensen moeten in het begin wennen aan het feit dat Revit aan je vraagt altijd met je muis op een contour te staan en je niet midden in een vlak kunt klikken om een element te selecteren. Dat is vooral wel eens lastig bij elementen als vloeren of plafonds. Via de optie "Select elements by face" kun je dat wel mogelijk maken, vooral mensen die veel in de conceptuele modeller van Revit werken zullen het fijn vinden om 1 selectiemethode consequent te maken in beide omgevingen.

De optie "Drag elements on selection" is de nieuwe naar voor de oude "Click and Drag" waarmee je dus met 1 muisklik/sleep een element kunt oppakken en verplaatsen.

Let op: De laatste 2 opties tegelijkertijd aan hebben staan is niet aan te raden, het gegeven dat bijna elke klik een selectie inhoud (Select by face) en dat die klik met een kleine beweging al genoeg is om elementen te verplaatsen kan leiden tot allerlei onbedoelde handelingen.

01 revit-selectie

In het geval van "Select pinned elements" houd er rekening mee dat elementen als de stijlen/dorpels/panelen van een vliesgevel automatisch gepind zijn als ze in het Type van de vliesgevel gedefinieerd zijn, hetzelfde gaat op voor de Top Rail van een railing en bv ook Links die Origin to Origin of op coördinaat zijn binnengebracht. Dat laatste kan natuurlijk verwarring brengen dat je express Select links wel aan hebt gezet maar gepinde elementen nog steeds niet kunt selecteren en het gelinkte model dus niet te selecteren blijft.

Natuurlijk kun je op deze elementen wel snappen, maatvoeren, Align gebruiken etc.

Verder zitten er rechtsonder nog een aantal shortcuts voor deze opties:

02 revit-selectie

Voor de mensen die Revit 2014 nog gaan uitrollen op meerdere PC's zijn deze opties ook in de Revit.ini alvast in te stellen.

[Selection]
AllowLinkSelection=1
AllowUnderlaySelection=1
AllowPinnedSelection=0
AllowFaceSelection=0
AllowPressAndDrag=0

Extra opmerking voor de mensen die zich ook in Revit 2013 meerdere malen hebben zitten te ergeren als ze weer per ongeluk een Family hadden geopend via een dubbelklik, in 2014 kunnen we het dubbelklik gedrag voor een aantal soorten elementen aanpassen (Do Nothing is ook een optie ;) )

03 revit-selectie


Deel deze pagina