De laatste tijd komen we steeds vaker de vraag tegen hoe om te gaan met randvoorwaardes/aansluitingen in families. Dat komt voornamelijk voort uit het feit dat veel partijen de System Families in Revit links laten liggen en zelf elementen gaan maken die beter aansluiten bij hun eigen behoeften. Nadeel daarvan is dat de aansluitingen allemaal in de family geregeld moeten worden, ipv dat elementen als Wall Sweeps automatisch opschonen.

 

Het gevolg hiervan is dat mensen hoekparameters gaan gebruiken (wat op zich prima is), maar als daar dan wensen aan verbonden worden om bv én inwendige én uitwendige hoeken op te nemen wordt het afsnijden van het element ineens een stuk lastiger. U zou dan bv 2 Voids moeten maken, 1 voor inwendige hoeken en 1 voor uitwendige. (Zie onderstaand voorbeeld).

01 stabiele hoek

Veel stabieler wordt het als we de Void waarmee we snijden aansturen dmv de lengtes van de zijkanten. We laten de gebruiker nog steeds kiezen voor de hoek waaronder dat moet gebeuren, en bieden hem de keuze voor een inwendige of uitwendige hoek.

Maar doordat deze hoek niet rechtstreeks een driehoek aanstuurt die snijdt, maar juist de langste zijde van een veelhoek, kunnen we volstaan met 1 Void die ook nog eens makkelijker op de juiste plek is vast te leggen.

02 stabiele hoek

03 stabiele hoek

Een van de subtiele dingen om op te letten is dat de vorm die gesneden wordt én de Void beiden doorlopen tot de onderste Reference Plane. Dit om ervoor te zorgen dat a) de Void altijd snijdt en dus onzichtbaar is en b) de lijnen van de zijkanten nooit een lengte van 0 krijgen met de bijbehorende foutmelding.

04 stabiele hoek

Zet daarbij dan de onderste Reference Plane en de beide Planes, die door x1 en x2 aangestuurd worden, op Not A Reference in de properties om geen last te krijgen in het project van extra grips en snappunten in het element.

05 stabiele hoek

Download Tip & Trick in PDF formaat


Deel deze pagina