Standaardisatie in een schets?

Het standaardiseren van simpele afspraken kan zelfs in een vroeg stadium al helpen in het inzichtelijk maken van een project omgeving of een schematisch PvE (Programma van Eisen)opzet. Afspraken in de trant van: "verschillende opties noemen we altijd A,B,C" kunnen voor een database programma als Revit al erg nuttig zijn.

In het onderstaande voorbeeld staan een paar massa families die schematisch een omgeving voorstellen.

 

standaardisatie in Revit 1

Als we nu bv de functie van deze massa's visueel willen maken, dan kunnen we dat doen door middel van 'filters'. We hebben de afspraak dat we de functies op dit stadium van het proces altijd 'wonen, kantoor, winkel ' noemen, dus dat kunnen we in een setje filters stoppen. Hiervoor gebruiken we de parameter "functie" die we in dit project al hebben aangemaakt.

Standaardisatie in Revit 2

Het resultaat is als volgt:

Standaardisatie in Revit 3

Dit soort zichten in combinatie met 'View Templates' kunnen we gebruiken om bijvoorbeeld in een overzicht aan te geven wat voor functies of wat voor soort gebouwen er aanwezig zijn in de omgeving. De volgende views zoeken naar soorten woningen als vrijstaand, 2 onder 1 kap of een rijtje woningen.

standaardisatie_04

Ook ontwerp alternatieven kan men op deze wijze al voorbereiden.
Wanneer men al weet dat men de verschillende opties A,B en C gaat noemen, dan kan men al 3D views en schedules neerzetten die in standaard naar de verschillende opties kijken.
Het aanmaken van een standaardblad per optie met een plattegrond, 3D overzicht, perspectief en een oppervlakte staatje is dan puur template werk en klaar om qua vorm op een groot aantal ideeën te gaan werken. In het onderstaande voorbeeld zijn de 3 opties eens naast elkaar op een blad geplaatst.

Standaardisatie in Revit 5

Kortom, net zoals in veel onderdelen van het BIM proces is ook in een heel vroeg stadium het maken van (simpele) goede afspraken een sleutel tot efficiëntie en het inzichtelijk maken van grote hoeveelheden data.


Deel deze pagina